Gebrek aan intimiteit drijft oudere koppels uit elkaar

Meer vijftigplussers trekken een streep onder hun huwelijk. Nadat de kinderen het huis uit zijn, vinden oudere koppels heel wat redenen om te scheiden. Gebrek aan seks, intimiteit en liefde lijken de belangrijkste motivaties, zo toont recent onderzoek aan.

Niet enkel seks lijkt een struikelblok op latere leeftijd, ook het gebrek aan empathie is een verwijt dat vooral dames naar hun respectievelijke echtgenoot maken. 28 procent vindt de partner emotioneel koud en afstandelijk. 25 procent stipt de weinige interesse in seks aan, 27 procent vindt dat er te weinig geïnvesteerd wordt in het huwelijk. 14 procent is het gezaag en geklaag van de partner beu, 13 procent is  voor iemand anders gevallen. 10 procent is gewoon uitgepraat. Ook de rook-, drugs- of alcoholverslaving eist bij een aantal zijn tol.

Gezinsbudget
Volgens het onderzoek, uitgevoerd door Saga Legal Services, spelen bovendien ook financiële redenen mee. Een aantal vindt dat de partner te weinig bijdraagt tot het gezinsbudget, een aantal gelooft dat er te veel geld uitgegeven wordt.

Werk en familie
Werk lijkt eveneens een probleem: een zware job maakt de partner ongelukkig, net als geflirt met vrienden of collega's. Moeilijke relaties met stiefkinderen, ouders en schoonouders verhogen eveneens de druk op de ketel. (lvl)